Gæve grin, gule sokker og Grunwald

Anmeldelse: “Odinsbarn” af Siri Pettersen
7. November 2018
Månedens bøger: November 2018
2. December 2018
Show all

Gæve grin, gule sokker og Grunwald

I går måtte vi tage afsked med en af dansk films højest skattede nationalsymboler, nemlig skuespilleren, teaterlederen og instruktøren Morten Grunwald (1934 – 2018). 

Grunwald var det sidste medlem af Danmarks mest legendariske bande og har været ophavsmand til nogle af de mest benyttede og elskede citater og catchphrases på dansk grund. For mig har han også altid stået som noget helt særligt, og jeg vil derfor benytte lejligheden til at fremhæve nogle af de roller, Grunwald har besiddet, som har været udslagsgivne i min opvækst.

“Jeg har en plan!”

Det findes næppe nogen rolle under eller nogen rolle over! Rollen som Benny i Olsen Banden står som et af de klareste punkter i Grunwalds karriere. Hvordan han formåede at perfektionere de små spjæt med benene, det særlige kast med hovedet, den klukkende latter og de godmodige bemærkninger. Karaktertegningen var klart trukket op på en af de mest elskelige karakterer i dansk filmhistorie. Hvilket udløste grin i hobetal for folk i alle aldre.

“Du’ smælderfed, mand!”

Selvom det mest udødelige Benny-citat fra Olsen Banden-filmene utvivlsomt er ”Skide godt, Egon!”, så har ovenstående sætning bare en helt særlig humoristisk plads i mit hjerte. Og alene erindringerne om den vidunderligt komiske scene fra ”Olsen Banden på sporet”, giver mig lyst til at grine højlydt.

Har du brug for en opfrisker? Så kan du se den legendariske scene her.

Akavet og lattermild charmebøf

Grunwald har haft flere roller, der ikke var helt ulig Bennys frisk fyr-facon. Bl.a. som James Bond-parodien Frede Hansen i agent-filmene ”Slå først, Frede” og ”Slap af, Frede!”. Filmene, der var forgængere til de legendariske Olsen Banden-film.

I samme joviale boldgade ses Grunwald som det mandlige modstykke til den sødmefyldte Lone Hertz i filmen ”Landmandsliv”. Det er muligt, det er Frits Helmuth, der er ment som filmens heartthrob, men Grunwald formår som altid at tilrane sig en kæmpe andel af opmærksomheden, som den lidt gumpetunge men gemytlige Fritz Triddelfitz i denne lille danske sommerperle. 

En lille rolle med stor betydning

Grundwald gør ligeledes entré i ”Matador” som Professoren Ernst Nyborg med det store kunstner-ego, der vækker ungdommelighed og lyssind i Maude Varnæs’ liv. Rollen var ikke stor, men Grunwald gjorde den bemærkelsesværdig. Han var med til at gøre karakteren Maude flerfacetteret, og Nyborgs gerninger placerede for første gang Maude i tilskuerens sympatiske søgelys.

“En rigtig eventyrkonge”

Der var en periode på et halvt års tid, hvor jeg insisterede på at blive kaldt Mia-Maja. Sådan kan det jo gå, når man er tre år gammel og ramt af ”Jule på slottet”-feberen. 😉 I rollen som prinsesse Mia-Majas far var naturligvis Morten Grundwald. Rund, mild og med en rød kappe med pels. Lige præcis som en rigtig eventyrkonge skal være. <3

Og ja, jeg har brugt ordet “legendarisk” mere end en enkelt gang i dette indlæg. Men det var lige præcis, hvad Morten Grunwald var.

Tag et kig på nogle af de mange skønne sekvenser fra Grunwalds karriere. Billederne stammer fra Det Danske Filminstitut, hvor du kan finde mange flere højdepunkter fra Grunwalds filmografi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *