Anmeldelse: “Kniv” af Jo Nesbø

Anmeldelse: “Det gyldne bur” af Camilla Läckberg
12. April 2019
Anmeldelse: “Folk med angst” af Fredrik Backman
10. November 2019
Show all

Anmeldelse: “Kniv” af Jo Nesbø

Den depraverede antihelt Harry Hole er tilbage i vante folder i et mørkt Oslo univers, der blottet for varme menneskelige relationer og som får film noir-genren til at virke en anelse blødsøden. For i Harry Holes univers er ingen fredet. Alle er byttedyr.

Resumé

Harry vågner op i sin lejlighed indsmurt i blod. Han kan ingenting huske fra aftenen før, men hvirvles snart ind i en drabssag, der rækker helt ind i privatlivet.

Pludselig er Harry selv i søgelyset, og han må endnu engang smide de gode manerer og starte sin egen parallelle efterforskning. Alt imens han desperat forsøger at stykke brikkerne sammen fra den forfærdelige nat, der førte ham hertil.

Kan der koges mere suppe på Harry Hole?

Lad mig først lige slå fast: jeg har været kæmpe fan af Harry Hole-serien og fortæret bøgerne en efter en. Men da jeg indledte ”Kniv” var min første tanke.. ’Hmm.. Har jeg ikke fået serveret den her ret lidt for mange gange før?’. Og hvorfor disse tanker? Fordi bogen blev indledt med en fuld og selvhadende Harry Hole. En situation, vi har set igen-igen. Og igen.

Af samme årsag havde jeg lidt svært ved at lade mig rive med på de første sider. Fordi jeg sad med en fornemmelse af, at jeg faktisk ikke orkede at se de samme mønstrer blive brugt igen. At hvis karaktern var fuldstændig den samme som for 10 år siden og nærmest ikke havde gennemgået en udvikling, ja, så kunne det ikke blive ved med at fastholde min interesse. 

Men så blev offeret identificeret… Og jeg var hooked. Og jeg måtte bide min indledede skepsis i mig. For troede du ikke, Harry kunne få det værre? Så tog du fejl…

Mindre mord – men mere maveknuser

Jeg er egentligt ikke typen, der synes krimier skal indeholde spidsfindige eller ekstravagante måder at begå mord på. Faktisk synes jeg, at seriemorderne og de spektakulære mord har taget lidt overhånd. Og man må sige, at det ikke er serieforbrydere, det har skortet på i Harry Holes verden hidtil.

Derfor blev jeg også positivt overrasket over, at ”Kniv” holder kortene så tæt ind til kroppen. At det ikke flyder med lig, skyderier og biljagter. Det er naturligvis stadig intenst, men på den der særlige Jo Nesbø måde, hvor alt bare føles sort med sort på. Derudover er relationerne i høj grad i spil, og vi oplever Harry Hole vride sig i en ny form for smerte. Det er forbandet barsk – og forbandet fængende læsning.

Læs den: hvis du ikke kan få nok af Harry Hole, har en fest over hans deroute, og er fan af en mordintrige, der medrivende og maveknusende.

Drop den: hvis du ikke gider høre mere om fordrukne Harry Hole, bedst kan lide tusind mord i én krimi eller mener, at en bog altid skal slutte med solskin.

“Kniv” er udgivet af Forlaget Modtryk. Sideantal: 502.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *